Der er åbent ved såvel Højsager Mølle, Højsagervej 8, ved Fredensborg som Karlebo Mølle, Kirkeltevej 161c, i Karlebo Landsby mellem kl. 10 og 15 i anledning af Den Natio-nale Mølledag, søndag den 17. juni 2018

 

Begge de fredede møller ejes af Fredensborg Kommune, men det er Fredensborg Møllel-augs frivillige, der sørger for, at møllerne fremvises.
Råd og andre skader i de århundrede år gamle trækonstruktioner har gjort, at begge møl-ler har været under kraftig renovering de seneste år.Med støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Augustinusfonden, samt bevillinger på kommunens budget, ser det nu ud til, at de igen kan blive helt funktionsklare inden for et lille års tid.

Den Danske Mølledag 2018, vil have specielt fokus på børn og unge:
I anledningen af 25-års dagen for Dansk Mølledag, udgives der i samarbejde med Egmont Publishing A/S, et tillæg til Anders And Bladet med et mølletema.
Dette tillæg kan man erhverve sig, hvis man besøger en af de mange møller, der har åbent på Dansk Mølledag.
Nærmere oplysninger om Fredensborg Møllelaug og de lokale møller kan findes på www.fredensborg-mollelaug.dk

Dansk Møller Forening står bag den overordnede planlægning af Dansk Mølledag, mens det er de lokale møllelaug, museer og ejere, der selv står for de mange aktiviteter, som foregår på de enkelte møller rundt om i landet. Ideen med en national mølledag i Danmark blev født tilbage i 1993, og har siden været et fast holdepunkt den 3. søndag i juni måned.

Baggrunden for mølledagen har fra starten været at sætte fokus på de historiske møller. Det er typisk bygninger, der ikke lige er åbne på det tidspunkt, man kommer forbi. Det er fordi bygningerne ikke har nogen funktion i dag, men der ligger en dybere kulturhistorie bag bygningerne. Det er netop dén historie, der gerne skulle fortælles på Dansk Mølledag. Samtidigt kan man få bygningen at se indefra, og få muligheden for at få indsigt teknikken, der har været en del af den udvikling, vores samfund har været igennem.
I år deltager 106 vand- og vindmøller. Se mere på www.danskmolledag.dk
Den officielle åbning af Dansk Mølledag i år afholdes ved Sønderho Mølle på Fanø, kl. 14. Efter talerne vil der være en række aktiviteter som folkedans og musik.

Med venlig hilsen
Niels Erik Bølling
formand for Fredensborg Møllelaug
tlf. 60 58 27 82, mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.